Waarom minimumloon?

Waarom is er het minimum jeugdloon?
In Nederland werken we met een minimum jeugdloon, om ervoor te zorgen dat je voldoende verdient op het moment dat je een bijbaantje neemt. Het is immers de bedoeling dat je een leuk zakcentje verdient, zodat je op vakantie kunt of je wellicht de mogelijkheid hebt om te sparen. We hebben het minimum jeugdloon met elkaar afgesproken, zodat je er zeker van bent dat je voldoende verdient en je werkgever niet de mogelijkheid heeft je minder uit te betalen.

Bescherming met minimum jeugdloon

Het minimum jeugdloon zorgt wat dat betreft voor een vorm van bescherming, zodat je in ieder geval niet (veel) te weinig zal verdienen. De kans is groot dat je graag wat meer zou verdienen, maar er is hierdoor in ieder geval sprake van een ondergrens. Een werkgever is overigens niet verplicht om je maximaal dit salaris aan te bieden. Het is goed mogelijk om meer te verdienen dan het minimum jeugdloon, waardoor het de moeite waard is om verschillende werkgevers langs te gaan, bijvoorbeeld in de horeca en retail.

Afhankelijk van kosten in Nederland

De overheid stelt het minimum jeugdloon vast, om er op basis daarvan voor te zorgen dat je voldoende verdient en de besteden hebt. Men kijkt onder andere naar de manier waarop de kosten in Nederland zich ontwikkelen. Wordt alles steeds een beetje duurder? Dan zal men er ook voor zorgen dat het minimum jeugdloon oploopt. Men stelt dit vanuit de overheid per jaar vast, waardoor het verstandig is om altijd het actuele minimum jeugdloon aan te houden. Kijk in 2013 naar het minimum jeugdloon 2013, zodat je precies weet wat je op dit moment dient te verdienen.

Actie ondernemen

Verdien je minder dan het minimum jeugdloon? Ga eens met je werkgever om tafel zitten, aangezien dat niet is toegestaan. Bereken het minimale jeugdloon dat je verdient, op basis van het bedrag per maand of per week en het aantal uren dat de werkweek duurt bij het bedrijf waar je werkt. Lijkt er iets niet te kloppen en komen jullie daar samen niet uit? Dan kun je verdere actie ondernemen en dit aankaarten bij de officiƫle instanties. Je kunt dit ook anoniem doen, aangezien je dan je werkgever niet hoeft uit te leggen dat je deze stap hebt gezet om toch het minimum jeugdloon te ontvangen.